Programma 2024

Blokkenschema ZESC 2024

Bekijk hier het programma!

Module 1) Programma uitvoeren
In deze module bespreken we hoe je een spel uitlegt op een manier die past bij het leeftijdseigene en spelthema van je speltak, hoe je jeugdleden betrekt bij het maken van het programma en hoe je tot een goede uitvoering komt.

Module 2a) Begeleiden Jeugdleden, leeftijdseigen kenmerken
Hier bespreken we de basis van het begeleiden van jeugdleden, we hebben het over de ontwikkeling van kinderen en jongeren op verschillende gebieden.
Vervolgens bekijken we hoe je op basis van de leeftijdseigen kenmerken je activiteiten aanpast en ook de manier van begeleiden bij deze activiteiten en bij het vrij spelen.

Module 2b) Begeleiden jeugdleden
In module 2B bespreken we hoe je als leiding kunt zorgen voor een veilig sociaal klimaat. Omgaan met pesten, normen en waarden, het bieden van duidelijkheid en structuur en de meldcode zijn onderwerpen die hierbij aan bod komen. Daarnaast wordt stil gestaan bij het omgaan met jeugdleden die ander gedrag vertonen. De kenmerken van en het omgaan met ADHD en autisme wordt hierbij meer uitgebreid besproken.

Module 2c) Begeleiden jeugdleden, motivatietechnieken en groepsproces
In module 2C bespreken we 3 onderwerpen: motiveren van de jeugdleden, groepsprocessen binnen de speltak en het begeleiden van  jeugdleden bij het overvliegen.

Module 4a) Scoutingkennis, introductieavond

Module 4b) Scoutingkennis, spelvisie
In module 4b wordt ingegaan op de spelvisie SCOUTS, hoe je de activiteitengebieden kunt inzetten in je opkomst, en hoe de doorlopende leerlijn en participatieladder gebruikt kunnen worden zodat de mate van uitdaging telkens blijft passen bij de leeftijd van de jeugdleden.

Module 4c) Scoutingkennis, gewenst gedrag
In module 4c wordt gekeken naar de gedragscode van Scouting Nederland, het protocol grensoverschrijdend gedrag, en verdere ondersteuningsmogelijkheden die Scouting Nederland te bieden heeft. Ook verkennen we hoe je met je team ongewenst gedrag als pesten tussen jeugdleden kunt aanpakken.

Module 5a) Programma voorbereiden, Spelideeën
Aan bod komen de programmeercyclus, jeugdparticipatie en diverse manieren van spelideeën op doen.

Module 5b) Programma voorbereiden, Planning
Hier gaan we kijken naar programmeren op de langer termijn en waar een goede (dag)planning aan moet voldoen.

Module 5c) Programma voorbereiden, Veiligheid
We bespreken hoe we omgaan met risico’s, aansprakelijkheid, verzekeringen en calamiteiten. We leren de veiligheidsbladen kennen en een stappenplan te maken.

Module 6) Programma evalueren
Hoe pak je een evaluatie aan met je medeleiding of jeugdleden. We behandelen wat verschillende manieren en geven wat praktische handvaten.

Module 7) Persoonlijke ontwikkeling
In deze module gaan we kijken wat je kan doen om je eigen vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen. Zo bespreken en oefenen we het geven en ontvangen van feedback. En we bespreken en oefenen hoe je intervisie kan gebruiken om een lastige situatie te bespreken en te verbeteren.

Beleidmaken, hoe stel ik een goed beleid op?
Hoe zorg je als bestuur voor een duidelijk beleid? Je leert het in deze workshop van onze bestuurcoaches!

Blokkendoos, is de taakverdeling juist verdeeld?
Zijn de taken in jouw team juist verdeeld? Je ontdekt het in deze workshop.

College sustainable development goals


Creatief denken

Iedereen heeft er wel eens van gehoord:  Je moet nieuwe ideeën genereren door “uit de box” te denken. Dit is niet makkelijk want vanaf het moment dat je naar school gaat leer je alleen maar logisch nadenken.
Als je aan de slag gaat als leiding bij de Scouting wordt er van je verwacht met creatieve programma’s komt, het liefst nog leuk aangekleed met een thema. Helaas valt dat niet mee omdat het creatieve denken helemaal naar de achtergrond is gedreven door het onderwijs. Er zijn mensen die van nature heel creatief zijn, maar dat is een kleine minderheid. Creatief denken is iets wat je kunt leren als je je daarvoor openstelt. Daarna kun je het toepassen op allerlei gebieden.  Principe is dat je je verbeelding terug moet laten komen om tot compleet nieuwe/unieke oplossing te kunnen komen.
In deze workshop behandelen we het te volgen process en zullen we zelf aan de slag gaan om op nieuwe ideeën te komen.

Duurzaam vrijwilligersbeleid als totaal


Free publicity

In deze workshop leer je van ons mediateam alles over hoe je publiciteit voor jou Scoutinggroep regelt en dat voor nop!
Frustraties in teamwork (lencioni methode)

Groepsdynamiek in de stad van axen

Een workshop over groepsdynamiek door Team Gilwell

Intervisie praktijkbegeleiders
Onderling bespreken wat er goed en slecht gaat en van elkaar leren hoe je jou leiding zover krijgt om aan persoonlijke ontwikkeling te werken.

Regiocafe 

Het bestuur van Regio Scouting Zeeland behandelt onderwerpen die de groepen bezig houdt op bestuurlijk niveau, maar ook als niet-bestuurder ben je natuurlijk welkom!

Serious lego


Vinden en binden van vrijwilligers
Hoe kom je aan meer leiding en hoe zorg je dat ze actief betrokken blijven bij de groep? Dat leer je in deze workshop van ons team Vinden & Binden.

Creatieve creaties uit de Dutch oven voor Duo’s

Dutch Ovens voor beginner
Een versgebakken brood op kamp, een appeltaart bakken naast je kampvuur, een stoofschotel of cake op je campinggasstel… Het kan allemaal met behulp van de wonderpan uit de jaren ‘50 op je gasstel of met de originele gietijzeren Dutch Oven waarin je kunt bakken, stoven en koken. De perfecte manier om “slow Cooking “op kamp toe te passen. Kom alle uitproberen en ervaren tijdens deze praktische en vooral lekkere workshop.

Koken met de wonderpan/ omnia oven
Ga lekker aan de slag met het koken in de wonderpan/omnia oven.

Ontbijt uit de Dutch Oven
Leer de beste recepten voor een lekker ontbijt uit de Dutch Oven.

Avond- Nachtspelen
Leer de leukste avond- en nachtspelen en hoe je deze succesvol kan uitvoeren.

Black magic en kampvuur

Calamiteiten op kamp
Op kamp kan er van alles mis gaan. Gelukkig gaat het vaak goed maar als het nodig is dan is het handig te weten wat te doen. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen dus daar wordt in deze workshop ook bij stil gestaan. 

De groetûh met je saaie route
Altijd maar die kruispunten routes.. kan dat nou niet leuker?  Ja natuurlijk kan dat! Hoe je dat doet leer je in deze workshop.

EHBO kwalificatie 1/2
Behaal je EHBO kwalificatie met deze training. Let op, voor deze training moet je vooraf online de theorie volgen (+/- 2 uur) daarnaast dien je je ook voor deel 2 in te schrijven.

EHBO kwalificatie 2/2
Behaal je EHBO kwalificatie met deze training. Let op, voor deze training moet je vooraf online de theorie volgen (+/- 2 uur) daarnaast dien je je ook voor deel 1 in te schrijven

Filosoferen met kinderen
Wat is eigenlijk filosoferen en hoe doe je dat met kinderen? Vincent de Rooij is docent aan de HZ university en heeft zich gespecialiseerd in het filosoferen met kinderen en zal ons introduceren in dit onderwerp en laat ons een paar oefeningen doen.

Gameplay 2.0


Gilwell je krijgt het team dat je verdient


Gilwell Out of the box denken

Is een Gillwel opleiding iets voor jou? Kom er achter in deze workshop Gilwell, Gilniet.

Kaart en Kompas


Kampthema’s

Omgaan met middelengebruik

Persoonlijk leiderschap en ontwikkeling

Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid jezelf te leiden om zo je eigen doelen te behalen.

Pionieren voor beginners

Leer de beginselen van het pionieren.

Pionieren voor gevorderden

Kan je al een beetje pionieren maar wil je een stapje verder? Dan is deze workshop voor jou!

Sc(au)tisme

Integratie van Scouting en Autisme.

Stap op de ladder naar leiding


Workhop team spel


ZEScape rooms

Digitale kaarten maken
Leer de handige toepassingen van digitale kaarten en hoe je deze maakt.

Explorer café

Speciaal voor de begeleiders van oudere speltakken wordt op vrijdagavond een explo/wiva begeleiderscafé georganiseerd waar in een informele setting ideeën worden uitgewisseld over programma en de organisatie van je speltak.

Op explorer-expeditie met het vliegtuig?!
Met het vliegtuig op kamp? Ja dat kan! Hoe je dat allemaal regelt leer je in deze workshop.

Scouting Internationaal

Scouts4ScienceScouts4Science brengt scouts en wetenschappers samen. De ambitie van dit team is om leuke en leerzame spellen en programma’s rond natuur en duurzaamheid te ontwikkelen. Inmiddels kun je als scout wetenschappers helpen met het in kaart brengen van plastic afval op en rond het water. Maar er is meer in ontwikkeling. Kom naar deze workshop als je inspiratie wilt opdoen om “een scout heeft zorg voor de natuur” op een leuke manier vorm te geven tijdens de opkomsten. http://www.scouts4science.nl

Serious Gaming

Videografie

Hoe maak je een vette video van je opkomst of je kamp? Leer hoe je een beeldverhaal maakt, hoe je een mooi shot maakt en waar je op let met editen.

Vrijheid in herdenken

Weerwolven

Workshop verhalen
Een mooi verhaal bij het kampvuur is een bijzondere belevenis, in deze workshop ga je leren hoe je een goed verhaal vertelt!

Balloon animals

Bier proeven


Boogschieten


Draaimolen
In deze workshop ga je niet zomaar een draaimolen pionieren maar onder professionele begeleiding wordt er gebouwd aan een draaimolen die niet zou misstaan in een pretpark.

Glas graveren
Leer hoe je met behulp van een dremel een logo in glas graveert.

Inloopactiviteit Blauwe Jungle

Legobak van Jim!


Massages


Pubquiz


Vuurspuwen

Altijd al een keer willen vuurspuwen? Dit is je kans! 

Wind en zon, voor scouts De bron

Yoga

ZEScape rooms

Mes- en bijlonderhoud
De basis van het onderhoud voor je mes en bijl. Een workshop van de MPSE.

Bouw een Greenmagic

Hoe bouw je een grote groepstent waarin je vuur kunt stoken?

Hakken voor leiding 1

Leer de beginselen van het werken met een bijl.

Hakken voor leiding 2

Leer de beginselen van het werken met een bijl

Hoogteparcour
Leer alles over het bouwen van een hoogte parcours, uiteraard gaan we ook actief iets bouwen! Let op, deze bestaat uit 2 delen, schrijf je dus ook in voor deel 2!

Houtsnijden voor leiding


Klimtechnieken voor trappersbanen


Maken van een hoei hoei stokje

Maak een hoei hoei stokje. Een workshop van de MPSE.

Masterclass Lichtgewicht hiken

In deze workshop leer je hoe je een hike maakt zonder al te veel gewicht maar wel met alles wat je nodig hebt.

Onderhoud voor bijl en zaag


Propellor snijden

De MPSE leert je hoe je een propellor snijdt.

Smeden

Staal en vuur.. oftewel smeden. De MPSE leert je hoe dit werkt.

Tarp workshop

De MPSE leert je alles over het opzetten van een Tarp.

Touwbrug bouwen/ opspannen
Hoe bouw je verantwoord een touwbrug en hoe span je die op? Je leert het van Klimteam Goes!

Vuur maken fire piston
Hoe maak je vuur met een fire piston? Een workshop van de MPSE.

Vuur maken met carbid
Hoe maak je vuur met carbid? Een workshop van de MPSE.

Winterkamperen
Alles over het kamperen in kou en sneeuw!

Catamaran zeilen

CWO 2 – instructeur didactiek 2/3
Volg je CWO 2 traject, het hele traject bestaat uit 3 delen die je alle drie moet volgen. Schrijf je dus ook in voor deel 1 en 3!

CWO 2 – instructeur didactiek 3/3
Volg je CWO 2 traject, het hele traject bestaat uit 3 delen die je alle drie moet volgen. Schrijf je dus ook in voor deel 1 en 2!

CWO 2 – Theorie instructeur 1/3
Volg je CWO 2 traject, het hele traject bestaat uit 3 delen die je alle drie moet volgen. Schrijf je dus ook in voor deel 2 en 3!

CWO 4 -zeilen ev deel 1/2

CWO 4 -zeilen ev deel 2/2

Kamperen op het water

Redden op het water

Route technieken op het water
In deze workshop leer je alles over het uitzetten van routes op het water.

Snorkelsafari

Varen met historische platbodems deel 1, 2 & 3
Onder leiding van Stichting Behoud Hoogaars ga je actief met elkaar zeilen op een historische platbodem.

Varen met Motorboot en slepen 1/2

Varen met Motorboot en slepen 2/2

 

De volgende items zijn in ons programma opgenomen. Kijk vooral verder onder het kopje “Trainingen en workshops” voor ons volledige programma.

 

  • Modules voor (Team)leiderkwalificaties.
  • Voor waterscouts o.a CWO 2, een college over historische schepen en onderwater biologie.
  • Voor bestuursleden o.a “Hoe kunnen we van de natuur beter leren organiseren?” en het regio café vinden, boeien en binden van vrijwilligers.
  • Voor ervaren leiders o.a filosoferen met kinderen, fotograferen, en conflicthantering
  • Voor outdoor liefhebbers o.a hoe gebruik je sterren in je programma en vuurspuwen.
  • Voor culinaire fanaten o.a bierbrouwen en bakken met dutch ovens.
  • Maar ook; ontspannen in een zen hoekje, schilderen, een drijf in bioscoop en een hottub.

Er is dus voor iedere soort scout genoeg te beleven!